Νέα

Τι είναι το HPL;

Διακοσμητικές επιφάνειες που παράγονται σε πολλά χρώματα,  και μοτίβα (όπως απομιμήσεις ξύλου, πετρωμάτων τσιμέντου, μαρμάρου, υφάσματος και μετάλλων) σε διαφορετικές υφές (ματ, γυαλιστερό, ανάγλυφο).επιφάνειες HPL καθίστανται ολοένα και πιο απαραίτητες χάρη στην ανθεκτικότητα τους και της λύσεις – επιλογές που προσφέρει στο design και την αρχιτεκτονική.

Χρησιμοποιούνται για κάθετες και οριζόντιες εφαρμογές όπως πχ οποιαδήποτε ξυλουργική κατασκευή, πάγκους εργασίας, πόρτες, έπιπλα και τοιχοποιία.

Πώς όμως φτιάχνονται αυτές οι επιφάνειες και που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε;

Tο χαρτί κραφτ, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του υλικού, εμποτίζεται με φαινολική ρητίνη και συμπιέζεται σε υψηλή πίεση & θερμοκρασία με ένα διακοσμητικό χαρτί ( décor paper ) επίσης εμποτισμένο με ρητίνη, το οποίο όχι μόνο δίνει το χρώμα και την αισθητική της επιφάνειας, αλλά και υψηλή αντοχή στη φθορά, τα χτυπήματα, τη θερμότητα και τους λεκέδες.

Πρώτο στάδιο

Εμποτισμός χαρτιού

Αρχικά, το χαρτί κραφτ που αποτελεί τη βάση του τελικού προϊόντος τροφοδοτείται σε ρολό μέσω μιας μηχανής που το εμποτίζει με φαινολική ρητίνη. Αυτό του προσδίδει την απαιτούμενη αντοχή και ακαμψία. Αφού στεγνώσει, αποθηκεύεται έτοιμο για χρήση στη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, το χαρτί επιφάνειας ( décor paper ) εμποτίζεται με ειδική ρητίνη για να δημιουργηθεί το διακοσμητικό φινίρισμα και η ανθεκτικότητα του HPL.

Στάδιο δύο

Πρεσάρισμα

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη πρέσα, τα επεξεργασμένα χαρτιά συγκεντρώνονται σε πακέτα και τοποθετούνται μεταξύ χαλύβδινων πλακών. Στη συνέχεια θερμαίνονται στους 150°C και συμπιέζονται υπό πίεση 0,5-0,75 τόνων ανά τετραγωνική ίντσα για λίγο περισσότερο από μία ώρα. Αφού αφαιρεθούν και κρυώσουν, κόβονται στο μέγεθος και ελέγχονται για ποιοτικό έλεγχο.

Είτε χρησιμοποιείτε HPL για μια κουζίνα είτε για μεγαλύτερα έργα όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, γραφεία ή εστιατόρια, η διαδικασία παραγωγής παραμένει η ίδια.