Συνέντευξη

Architect – Συνέντευξη με την Ι.Κ. Κατσαράς

-Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιοποίησης των εταιρειών πώς καταφέρνετε να επιβεβαιώσετε τον ρόλο σας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ αρχιτεκτόνων-μελετητών και του παραγωγικού κλάδου;

Η εναρμόνιση και ενσωμάτωση στην εποχή του digital communication είναι πλέον πρωταρχική ανάγκη στην εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης. Η εταιρεία μας επιδιώκει state of the art digital services, πιστεύει όμως ακράδαντα και στην φιλοσοφία ότι “ Business is made by people for people “. Επομένως ο ανθρώπινος παράγοντας δεν υπολείπεται καθόλου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Στο κομμάτι της ψηφιακής επικοινωνίας χρησιμοποιούμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία (website, newsletter, Facebook, Instagram κτλπ ) για να ενημερώνει άμεσα για τις συλλογές , τα νέα είδη, τις προδιαγραφές και εφαρμογές όλων των προϊόντων.

Βασική μας στρατηγική στον τομέα αυτό είναι ο σκελετός των business units όπου ο κάθε μελετητής, αρχιτέκτονας , κατασκευαστής μπορεί να βρει όλα εκείνα τα υλικά και τις εφαρμογές τους ανάλογα με το έργο που μελετάει.

Διαχρονικά η μεγαλύτερη ανάγκη στην «επικοινωνία» στο χώρο μας ήταν, είναι και θα είναι ο φυσικός δειγματισμός. Πέραν λοιπόν από τα «ηλεκτρονικά» δειγματολόγια , η εταιρεία μας εφοδιάζει άμεσα τους αρχιτέκτονες – μελετητές – κατασκευαστές με φυσικά δείγματα σε διάφορες διαστάσεις και συλλογές ανάλογα με τις απαιτήσεις.
Όλα τα στελέχη της εταιρείας είναι απόλυτα εξοικειωμένα με αυτό το σύστημα λειτουργίας και είναι στην διάθεση των ενδιαφερόμενων ανά πάσα στιγμή.

- Αποδίδετε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα των υλικών για τον αρχιτεκτονικό-κατασκευαστικό κλάδο. Τι νέο έχετε να προσφέρετε σε αυτήν την κατηγορία από άποψη καινοτομίας, αντοχής και ενδεχομένως βιωσιμότητας;

Η πολιτική της εταιρείας μας τα τελευταία 60 χρόνια είναι στην κατεύθυνση καινοτόμων υλικών που πληρούν τις απαραίτητες διεθνείς προδιαγραφές και με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Με το πέρασμα του χρόνου συναντάμε όλο και πιο απαιτητικά έργα σε τομείς όπως η πυραντοχή , η ηχομόνωση,  το sustainability, η υγιεινή και η ασφάλεια, κλπ. Σε όλες αυτές τις απαιτήσεις πρέπει να προστεθεί και το κομμάτι του aesthetic portfolio που είναι απόλυτα αναγκαίο στο κόσμο της δημιουργίας.

Αυτές τις παραπάνω συνέργειες μεταξύ τεχνικών και αισθητικών απαιτήσεων προσπαθούμε καθημερινά να τις προτείνουμε στην αγορά με προϊόντα όπως:

Homapal SRM ( Scratch Resistant Matt )

Ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για αρχιτέκτονες και designers βρήκε την λύση του με την νέα σειρά HPL αλουμινίου super matt με βελούδινη υφή, antiscratch και antifingerprint κατάλληλα για οριζόντια χρήση.

Digital Print by Abet Laminati

Σε μια εποχή που η προσωποποίηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική, η Abet Laminati πρωτοπορεί παράγοντας HPL εσωτερικού και εξωτερικού χώρου Digital Print. Οποιοδήποτε μοτίβο , σχέδιο ή φωτογραφία μπορεί να τυπωθεί.

Όπως αναφέρει και η Paola Navonne «το Digital Print δίνει την δυνατότητα στους αρχιτέκτονες και designers να δημιουργήσουν χωρίς όρια και περιορισμούς»

- Πέρα από την πληθώρα των υλικών και την αρχιτεκτονική δημιουργία στην Ελλάδα , υπάρχει και η απαραίτητη τεχνογνωσία για την υλοποίησή τους;

Η Ελλάδα έχει μια τεράστια παράδοση γύρω από την ποιότητα των ξυλουργικών εφαρμογών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ελληνικές ξυλουργικές επιχειρήσεις έχουν κάνει τεράστια άλματα εκσυγχρονισμού και πιστοποίησης με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν κάθε ποιοτική απαίτηση. Στον τομέα του Marine Outfitting, του Hotel Outfitting, του Health and Lab Οutfitting υπάρχουν αμιγώς ελληνικές επιχείρησεις που δραστηριοποιούνται σε έργα εκτός Ελλάδος. Είναι μεγάλη η χαρά να έχεις τέτοιους συνεργάτες κάτι που αναδεικνύει ότι το μέλλον του κλάδου είναι ευοίωνο .

- Η ελληνική αγορά δεν υπολείπεται καθόλου σε αρχιτέκτονες, μελετητές, designers, κατασκευαστές ούτε και σε υλικά υψηλών προδιαγραφών. Έχουμε όμως όμορφα κτίρια, ειδικά στις μεγάλες πόλεις;

Σαφέστατα και έχουμε και με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ακόμα και περισσότερα. Το επίπεδο των ελληνικών project δεν υστερεί σε τίποτα σε αντιστοιχία με αυτά του εξωτερικού και αυτό έχει αποδειχθεί και από τις διακρίσεις και βραβεύσεις που έχουν γίνει.

Σίγουρα στο μέλλον θα δούμε ακόμα πιο όμορφα κτήρια καθώς οι τάσεις και οι απαιτήσεις ολοένα και αλλάζουν, τα υλικά εξελίσσονται και ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον κόσμο της δημιουργίας και στον κόσμο της κατασκευής.

ΤΕΥΧΟΣ #04 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021
Επιμέλεια: Γιάννης Πισπιρίγκος